SPECIALISATIES

SPECIALISATIES

Deze praktijk biedt u naast de algemene revalidatie ook een aantal gespecialiseerde behandelingen. Indien u meer informatie wenst over deze specialisaties, klik op onderstaande links. 


1. Algemene kinesitherapie:

Algemene kinesitherapie bestaat uit verschillende aspecten:

• Post-operatieve en post-traumatische revalidatie: hieronder begrijpen we de revalidatie na het plaatsen van bv. een heup-, knie- of schouderprothese, maar ook andere operatieve ingrepen zoals


bij de schouder: een labrectomie of herstel van rotator cuff-letsels,… 


bij de knie: bijvoorbeeld herstel na letsels van de gewrichtsbanden of menisci alsook kraakbeenletsels,…


bij de heup: revalidatie na operatie van femoro-acetabulaire impigment, kraakbeenaandoeningen, frictiesyndroom,…


bij de enkel: ligamentaire letsels na een distorsie, fracturen, …


Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden, zo kunnen we wel nog even doorgaan.


• Overbelastingsletsels zoals bijvoorbeeld een tennis- of een golferselleboog, het trapeziussyndroom, het De Quervainsyndroom, rug- en nekproblemen, en zoveel meer. 


• Gewrichtsproblemen zoals bij rheumatische aandoeningen en artrose 


2. Manuele therapie:

Manuele therapie is een therapie die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding, en -bewegingen te verbeteren. Het is een wetenschappelijk en klinisch onderbouwde behandelingsvorm die direcht invloed heeft op het bewegingsstelsel ( gewrichten, spieren, neurogene structuren,…). Er worden enerzijds zachte technieken toegepast zoals oscillaties, mobilisaties, harmonische technieken, enzoverder. Anderzijds zijn er ook zwaardere technieken zoals manipulaties. 


Om deze therapie aan te vullen wordt eveneens gebruik gemaakt van aangepaste oefentherapie, stretching,                     houdingscorrectie, stabilisatietraining, myofasciale therapie…  


3. Perinatale therapie:

Perinatale therapie omvat zowel pre- als postnatale kinesitherapie. Het doel van prenatale kine is om de toekomstige moeder zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en haar zoveel mogelijk te begeleiden tijdens de zwangerschap. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het opvangen van enkele zwangerschapskwalen die kunnen optreden zoals bekkeninstabiliteit, ruglast, gezwollen voeten,…


Dit gebeurt aan de hand van circulatie-oefeningen, houdingsoefeningen met als doel het bewust maken en beter        maken van de houding zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling, ademhalingstechnieken, aanleren van de juiste perstechniek en juiste bevallingshouding en het leren opvangen van de weeën. 


Postnatale kine is dan weer vooral gericht op het herstel van het lichaam na de zwangerschap en bevalling en bestaat vooral uit het versterken van de bekkenbodem- , rug- en buikspieren. 


4. Neurologische revalidatie: 

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van de hersenen en/of het zenuwstelsel. Deze kunnen zowel aangeboren als verworven zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, CVA of beroerte (dit is een verzamelnaam voor aandoeningen die de bloedvatvoorziening van een deel van de hersenen treffen), ALS, dwarslaesie, perifere zenuwletstels,…


5. Geriatrische revalidatie

Deze heeft als doel de oudere patiënt zo lang mogelijk zijn of haar maximale zelfstandigheid te laten behouden in de thuissituatie. Hieronder verstaan we vooral gangrevalidatie en valpreventie.


6. Revalidatie bij fibromyalgie: 

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag. Bij deze aandoeningen is voldoende lichaamsbeweging en een degelijke dagelijkse routine belangrijk. In de praktijk wordt eveneens gebruik gemaakt van de gespecialiseerde techniek “fibromyssage” teneinde de nachtrust mee te bevorderen en/of de pijn in het algemeen te verlichten. 


7. Handrevalidatie:

Ik genoot een specialisatie in deze revalidatie aan de universiteit van Gent. Het is dan ook geen overbodige luxe om bij handletsels beroep te doen op een gespecialiseerde therapeut in dit domein. Handrevalidatie omvat de behandeling van elke problematiek aan de hand, pols en elleboog. Deze therapie bestaat uit mobilisaties, littekenmassage, manuele technieken, oefenprogramma’s na hand- en microchirurgische procedures, isometrische, isotone en proprioceptieve krachttraining, polsstabiliserende oefentherapie, functionele training en ADL zowel hobby als werkgerelateerd, algemeen en specifiek advies: preventief en post- operatief, desensibilisatietraining.


8. Myofasciale therapie: 

Deze therapie bestaat onder andere uit het u misschien bekende Dry Needling. Dit kan sommige mensen wat afschrikken omdat gebruik wordt gemaakt van naaldjes doch is deze behandeling eerder zachtaardig daar gebruik wordt gemaakt van fijnere acupunctuurnaaldjes en niet van holle naalden die bv worden gebruikt wanneer je een injectie krijgt. 


Dry needling is een efficiënte behandelmethode die gebruikt wordt om myofasciale klachten op te sporen en te behandelen. Myofasciale klachten manifesteren zich vaak als pijnpunten, triggerpoints. Een triggerpoint is een soort knoop in de spier die naast lokale drukpijn vaak op pijn op afstand volgens een bepaald patroon kan veroorzaken. In het merendeel van de gevallen is dit het gevolg van een dysfunctie van één spier of een spiergroep. Via het gericht aanprikken van deze triggerpoints worden de knopen losgemaakt en zullen de spieren bijgevolg ontspannen. Deze therapie wordt aangevuld met stretching en warmte. Vaak gaat deze behandeling eveneens gepaard met een aangepast oefenschema teneinde de aangedane spieren of spiergroepen correct op te trainen. 


Let wel, dry neelding is niet hetzelfde als acupunctuur. Dat is namelijk een techniek uit de Oosterse geneeskunde waarbij eveneens met naalden wordt ingewerkt op energiebanen in het lichaam waar dry needling inwerkt op triggerpoints die manueel voelbaar zijn in de spieren.